Mieke Boon new professor Philosophy of Science in Practice at UT

Boon is voornemens de wetenschapsfilosofie dichter bij de praktijk te brengen. “In de tweede helft van de vorige eeuw is de abstractie in mijn vakgebied toegenomen. Ik maak de wetenschapsfilosofie graag weer relevant voor iedereen die meer van wetenschap wil begrijpen. Mijn filosofische werk is een nieuwe loot aan de stam van de wetenschapsfilosofie omdat het gaat over wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op toepassingen, bijvoorbeeld in de nanotechnologie.”
In 1987 voltooide Boon cum laude haar studie chemische technologie aan de UT. In Delft promoveerde zij, opnieuw cum laude, met haar veel geciteerde proefschrift Theoretical and experimental methods in the modelling of bio-oxidation of sulfide minerals. Filosofie studeerde Boon in Twente en in Leiden. In 2003 won zij een NWO Vidi beurs voor het onderzoek Using Science in Technology: Towards a Philosophy of the Engineering Sciences. In 2006 begon zij de Society for Philosophy of Science in Practice en zette zo dit thema internationaal op de kaart.
De combinatie van wetenschap, techniek, filosofie, ethiek en kunst vormt rode draad in haar carrière. In 1998 won zij de TUD Ethiek en Techniek Essayprijs voor het boek Filosofische beelden in wetenschap. Ze was 7 jaar lang voorzitter van de dierexperimentencommissie (DEC) van de VU. In 2004 was Boon oprichter van het Female Faculty Network Twente. Ze is voorzitter van de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Wetenschap- en Techniekfilosofie. In 2009 publiceerde zij samen met Trouw filosofie redacteur Peter Henk Steenhuis het boek Filosofie van het Kijken – Kunst in ander Perspectief, dat in 2010 werd genomineerd voor de Socrates wisselbeker. In 2010 won zij de wetenschapscommunicatieprijs van de faculteit Gedragswetenschappen.

Scroll to top